Jak przygotować peeling i maseczkę czekoadową - W SAUNIE - Polski Portal Saunowy

News

POLSKI PORTAL SAUNOWY

Post Top Ad


Jak przygotować peeling i maseczkę czekoadową



Pewien, znany mi osobiście poeta, tak pisał o czekoladzie:

"...rozpływasz się w mych ustach, na moim języku
twój powab egzotyczny, tajemny oszałamia me zmysły
jak magia skradziona martwym od wieków szamanom
jesteś tajemnicą wprost z mroków świątyń Olmeków i Majów
gorycz spleciona ze słodyczy smakiem
jak ból i namietność zmieszana w konszownika kadzi
przepełniasz mój umysł pragnieniem rozkoszy
i nigdy nie mam Cię dosyć i ciagle chcę więcej..." 


Zbliża się Światowy Dzień Czekolady. 12 kwietnia, na całym świecie celebrowane będą słodycze i inne produkty zawierające ten niezwykły składnik jakim jest czekolada.

Warto pamiętać, że czekolada, oprócz rozkoszy smaku ma również nieocenione walory terapeutyczne i kosmetyczne. W ofercie producentów kosmetyków, znajdziecie szeroki wybór specyfików, w których skład wchodzi czekolada. Zachęcam jednak do przygotowania niektórych z nich samodzielnie.





Jak zrobić czekoladowy peeling?

Jednym ze sposobów na przygotowanie czekoladowego peelingu jest zmieszanie dwóch łyżek cukru, łyżki kakao, łyżki miodu i odrobiny mleka. Przygotowaną mieszankę należy nałożyć na skórę ciała, lub twarzy i masować okrężnymi ruchami, a na koniec zmyć ciepłą wodą. 

Peeling możemy przygotować także z pięciu łyżeczek oleju słonecznikowego w połączeniu z czterema łyżkami brązowego cukru oraz kopiastej łyżeczki kakao. Po dokładnym wymieszaniu tych składników należy nałożyć je na ciało i delikatnie masować skórę. Po takim zabiegu ciało należy opłukać ciepłą wodą.

Możemy przygotować także peeling, który zamknięty w pojemniczku będzie służyć do codziennej pielęgnacji np. ust. Wystarczy, że czekoladę rozpuścimy np. w mikrofalówce, następnie dodamy do niej szczyptę cynamonu, olej, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszamy, następnie przelejemy do pojemniczka i włożymy na ok. 15 minut do lodówki aby papka stężała i peeling gotowy!




Jak przygotować maseczkę czekoladową?


Rzeczy, których potrzebujesz: 1/3 szklanki kakao w proszku, 1 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżeczki twarożku, 1/4 szklanki miodu, 3 łyżeczki płatków owsianych. Wszystkie składniki należy zmiksować ze sobą, najlepiej blenderem.

Gotową maseczkę nałóż na twarz. Połóż się i relaksuj z maseczką na twarzy przez około 10 minut. Następnie zmyj twarz ciepłą wodą i wklep krem nawilżający.


Aromat czekolady.

Pamiętajmy, że oprócz zbawiennego działania na skórę, zapach czekolady również skutecznie poprawi nasz nastrój.
Więcej o aromatach znajdziecie w dziale Aromaterapia, do odwiedzenia którego serdecznie zapraszam. Natomiast więcej porad o kosmetykach saunowych i akcesoriach znajdziecier w dziale Kosmetyki i Akcesoria. 



Sylwia Kamińska - Konkol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza.