Trunki w Ruskiej Bani - właściwości kwasu chlebowego - W SAUNIE - Polski Portal Saunowy

News

POLSKI PORTAL SAUNOWY

Post Top Ad


Trunki w Ruskiej Bani - właściwości kwasu chlebowego




Historia kwasu chlebowego sięga głębokiej starożytności . Od ponad 3 tysięcy lat przed naszą erą w Egipcie wytwarzano napój podobny do piwa i kwasu. Podobne napitki znane były w starożytnej Babilonii.

Jednakże w naszym świecie - świecie Słowian, kwas uważany jest za nasz wynalazek i zyskał miano najstarszego słowiańskiego napoju. Nam przypisuje się jego produkcję od wielu wieków, stworzenie jego receptury o właściwościach leczniczych i walorach smakowych.  Przepis jego przyrządzania  owiany był tajemnica, a od XV wieku na Rusi znano już ponad 500 różnych gatunków kwasów. Prawie każdy ród posiadał swój własny sposób produkcji, a przekazywano go z pokolenia na pokolenie. Od XIX wieku rozpoczęto fabryczną produkcję kwasu.

Pierwsze wzmianki o kwasie pojawiły się kiedy książę Kijowa Włodzimierz I wprowadził na swych ziemiach chrześcijaństwo, a swym poddanym podarował "strawę, miód i kwas".
Kwas stał się powszednim i codziennym napitkiem przygotowywanym przez mnichów, ziemian, chłopów. Oznaczał pomyślność pod strzechą.




Kwas otrzymuje się poprzez fermentację razowego bądź żytniego chleba. Do zalanego wodą chleba dodaje się cukier, drożdze , rodzynki. Ma słodko - gorzki smak, a wachlarz barw od bursztynowego do prawie tak ciemnego jak irlandzki Guiness. Oczywiście ten wytwarzany w domu ma zdecydowanie inny kolor od tego powstającego na skalę przemysłową czy sprzedawanego na ulicach.

W czasach ZSSR np. na Ukrainie kwas rozlewano ze słynnych, żółtych cystern, które stały się stałym elementem ulic Kijowa czy Lwowa. Kosztował wtedy kilka kopiejek, a ludność lokalna i turyści ustawiali się w długich kolejkach. A co ma  kwas obecnie wspólnego z saunowaniem ?

Przede wszystkim tradycję i klimat ruskiego biesiadowania. Doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Ponadto jest napitkiem o wielu istotnych właściwościach.




Witaminy  z grupy B zawarte w nim, działają stymulująco na rozwój organizmu.  Kwas wzmacnia układ odpornościowy ( zawiera witaminę C ). Bakterie kwasu mlekowego i enzymy regulują mikroflorę bakteryjną, wpływają na kondycję skóry, przemianę materii czy układ krążenia
Jego składniki mineralne wspomagają leczenie astmy, osteoporozy, bólu mięśni, cukrzycy, a nawet grzybicy.


na podstawie zasobów internetowych
opracowała  Xenia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza.