Yзвар w Bani - W SAUNIE - Polski Portal Saunowy

News

POLSKI PORTAL SAUNOWY

Post Top Ad


Yзвар w Bani




Kiedy po raz pierwszy usłyszałam słowo uzvar w kontekście saunowania i biesiadowania w Ruskiej Bani, zastanawiałam się czym może być owo jadło bądź napój. Jakież było moje zdziwienie, że to po prostu swego rodzaj kompot. Mnie przypominający  dokładanie ten, który podajemy na stół wigilijny i nazywamy go kompotem z suszu.

Yзвар jest narodowym napojem ukraińskim i białorusińskim serwowanym na ciepło lub na  zimno, w zależności od tradycji i pory roku.





Kompot (aczkolwiek ten przyrządzany inaczej na co dzień) jest również obecny na naszym polskim stole, gdyż charakterystyczny jest dla wielu kultur począwszy od Albanii, Azerbejdżanu, poprzez Bośnię i Hercegowinę, Estonię, Iran skończywszy na Turcji czy Rumunii.
Kомпот  twyraz, który jest wspólny dla takich języków jak  macedoński, bułgarski czy serbski, a  zapisywany jest podwójnie jako uzvar lub kompot w języku ukraińskim.


Uzvar przygotowuje się z suszonych owoców . Mogą to być  suszone jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, morele, winogrona. Czasami można dodać do niego świeże maliny, jagody, truskawki oraz cynamon.  Dosładzamy go zawsze miodem, a nie cukrem . Jest doskonałym  substytutem wszelkiec h napojów na rynku, do których dodawane są konswerwanty.
Na szczęście ostatnio uzvar/ kompot powraca do łask. W niektórych domach podawany wraz z owocami, traktowany jest jako dser.





Tradycyjnie zawsze serwowany jest na zimno. Wśród innych jak napoji jak kwas i czaj stał się już klasyką podczas odpoczynku w bani.  Podczas nocy saunowych organizowanych w stylu ruskiej bani również nie może go zabraknąć.


Copyright ©Banitka 

Autor : Xenia 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza.