Kiedy po raz pierwszy usłyszałam słowo uzvar w kontekście saunowania i biesiadowania w Ruskiej Bani, zastanawiałam się czym może być owo jadło bądź napój. Jakież było moje zdziwienie, że to po prostu swego rodzaj kompot. Mnie przypominający dokładanie ten, który podajemy na stół wigilijny i nazywamy go kompotem z suszu.
Yзвар jest narodowym napojem ukraińskim i białorusińskim serwowanym na ciepło lub na zimno, w zależności od tradycji i pory roku.
Kompot (aczkolwiek ten przyrządzany inaczej na co dzień) jest również obecny na naszym polskim stole, gdyż charakterystyczny jest dla wielu kultur począwszy od Albanii, Azerbejdżanu, poprzez Bośnię i Hercegowinę, Estonię, Iran skończywszy na Turcji czy Rumunii.
Kомпот to wyraz, który jest wspólny dla takich języków jak macedoński, bułgarski czy serbski, a zapisywany jest podwójnie jako uzvar lub kompot w języku ukraińskim.
Uzvar przygotowuje się z suszonych owoców . Mogą to być suszone jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, morele, winogrona. Czasami można dodać do niego świeże maliny, jagody, truskawki oraz cynamon. Dosładzamy go zawsze miodem, a nie cukrem . Jest doskonałym substytutem wszelkiec h napojów na rynku, do których dodawane są konswerwanty.
Na szczęście ostatnio uzvar/ kompot powraca do łask. W niektórych domach podawany wraz z owocami, traktowany jest jako dser.
Na szczęście ostatnio uzvar/ kompot powraca do łask. W niektórych domach podawany wraz z owocami, traktowany jest jako dser.
Tradycyjnie zawsze serwowany jest na zimno. Wśród innych jak napoji jak kwas i czaj stał się już klasyką podczas odpoczynku w bani. Podczas nocy saunowych organizowanych w stylu ruskiej bani również nie może go zabraknąć.
Copyright ©Banitka
Autor : Xenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza.